În sunetul neamului ne răspândeşte timpul

parintele-Milea

… e acel sunet pe care îl aud atunci când sunt lângă oameni de valoare, de iubire de neam, de semeni şi care se înveşnicesc prin faptele lor bune
…e începutul unui gând pe care îl simt după ce am venit de la lansarea cărţii Un samaritean deosebit – Preotul Mihail Milea, care a avut loc sâmbătă, 3 octombrie, la Fundaţia Sf. Sava Buzău. O biografie a părintelui scrisă de prof.Ion Cojocaru.
A fost o lansare uşor atipică aş spune, pentru că în toată acea manifestare la care au participat şi au luat cuvântul nume importante – Gheorghe Petcu, general Lucian Foca, Valeriu Şuşnea, Ovidiu Cameliu Petrescu Prefect George Savu, viceprimar Dunel Alexandru şi mulţi alţii, părintele nu era acolo. De fapt, se afla undeva în spate, într-un colţ. Şi nu mă surprinde, pentru că aşa cum îl cunosc eu, cuvintele mari, de laudă, de altfel binemeritate, nu le asimilează cu mândrie şi aroganţă, e acelaşi om simplu, modest, jenat să fie atât de lăudat.
După lansare şi autografe ne-am întâlnit. Se bucura sincer, ca un copil. Ne-a binecuvântat ca de obicei, nelipsind acel Mare este Dumnezeu, crezul domniei sale. Sigur, aş putea scrie despre părintele Milea foarte mult. De-a lungul timpului am simţit un fel de siguranţă ştiind că există un astfel de om, eu care am nevoie de repere, de valoare ca să exist, altfel mă pierd.I-am mărturisit, în curtea Fundaţiei, sub un soare plăcut de toamnă ce preţioasă este prezenţa sa în viaţa noastră. Şi mi-a arătat…umbra. Deşi părintele Milea nu este un om care face umbră pământului degeaba.
Părintele creează acea lume în care nu poţi decât să-ţi iubeşti semenul, neamul, credinţa şi cred în continuare că reforma vine de la adevăratele valori, nu improvizaţii.

Preotul Mihail Milea în conştiinţa oamenilor, realizată cu sprijinul sociologului Ghe. Petcu, membru USR.

Cartea este…un studiu aprofundat al vieţii şi activităţii părintelui Mihail Milea, începând cu anii copilăriei, familia, anii de şcoală primară, gimnazială, Seminarul Teologic din Buzău, Institutul Teologic din Bucureşti, doctorat, viaţă de familie. Dl. Ion Cojocaru a dat la iveală o carte uşor accesibilă, cu informaţie densă, adunată din surse documentare incontestabile…. Ghe Petcu, Cuvânt înainte.
Legătura sa cu noi militarii vine să consfinţească tăria de luptător a părintelui pe altarul mântuirii neamului.Părintele Mihail este imaginea vie a preotului cu crucea în frunte, care însufleţeşte oastea iubitoare de Patrie şi de Hristos.Părintele Mihail Milea – duhovnicul sufletului românesc,General locotenent dr.Nicolae Ionel Ciuca, Şeful Statului Major General al Armatei Române.
Călător neobosit în a căuta soluţii pentru binele oamenilor, nu-şi uită niciodată îndatoririle de preot, fiind omniprezent la toate ceremoniile religioase şi militare, la toate manifestările ştiinţifice, culturale şi sociale ale urbei şi nu numai...Miniportret, General maior dr.Lucian Foca,Comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, Comandantul Garnizoanei Buzău
Deşii suntem amândoi în uniformă, straiele noastre nu seamnă, nici ca textură, nici culorile nu sunt asemenea… Seamănă însă, îndrăznesc să cred, în multe privinţe misiunea şi datoria faţă de semeni...Părintele Milea,Comisar şef de poliţie Laurenţiu Pantazi…
Cu siguranţă că în rândul personalului militar şi civil din Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Aurel Vlaicu din istoricul Ziliştea-Boboc-Buzău, iar pentru mine în mod particular Părintele Mihail Milea este un om special, deoarece este iubit şi apreciat, pentru tot ceea ce este şi face domnia sa, în activitatea de slujitor la altar şi bun samaritean al societăţii româneşti contemporane.Părintele Mihail Milea, prietenul aviaţiei militare române,Comandor dr.Marius Adrian Nicoară, Comandantul Centrului de Instruire pentru Forţele Aeriene de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Aurel Vlaicu Boboc.
Am avut onoarea să stau lângă domnia sa atât la Festivalul tradiţional de colinde pe care an de an îl organizează cu mare grijă, cât şi în timpul zăpezilor năprasnice care au afectat judeţul, când în sutană de preot a însoţit jandamii pentru a aduce un strop de alinare şi ajutoare persoanelor rămase izolate din cauza nămeţilor.Mare este Dumnezeu,Colonel Florin Michiten, Inspector şef al Insp.de Jandarmi,Buzău
Plecăm cu maşina Fundaţiei Sf.Sava la Bisoca. Părintele Milea duce acolo, la campus, mâncare şi alte lucruri necesare. Vom face şi un reportaj cu tv Storm.
Părintele mi-a atras atenţia prin umanism, iubire de aproape aşa cum nu am mai văzut de mult şi mai ales în vremurile astea. Are o privire adâncă şi caldă. E protector, mă simt bine în preajma spiritului său creştin.
Plouă mărunt, suntem în munţi. Maşina se opreşte. Coborâm. Aer, linişte, binecuvântare… parcă eşti într-o cădere sublimă. Şi eu caut adevăruri, răspunsuri…Cartea Trăim în eternitate am scris-o simţind frumuseţea acestui loc.
Şi picură mărunt. E tăcere… Apoi părintele spune blând şi convingător: O să dea soarele. Şi după puţin timp a dat.
Ne îndreptăm spre campusul, ridicat aici, în inima munţilor. Copiii, veniţi în vacanţă, ne ies în cale râzând de bucurie că îl văd pe părinte, îi sar în braţe. El îi mângâie, surâde… Îi îmbrăţişăm şi noi, e un moment foarte emoţionant, special.
Mai târziu, Mirela face interviul cu mine şi părintele Milea. A ieşit bine. Mai rămânem o vreme în campus cu copiii apoi o luăm spre lac. Parfum de munte, poezie… Lacul e poetic. Am continuat drumeţia printre ferigi şi ciripit de păsărele. Nu pot să descriu tandreţea simţirii. E Bisoca, locul frumuseţii, al bunătăţii…Jurnal, 1997

Advertisements

Posted on October 4, 2015, in buzau and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: