Plaiuri buzoiene binecuvântate

Schitul Cetăţuia se află la câţiva km de Mănăstirea Ciolanu şi trebuie vizitat pentru că este un loc foarte frumos. Ridicat la 1845 pe locul unei vechi cetăţi dacice, sfinţirea s-a făcut mai târziu, în 1862, iar zugrăvirea în 1868  cu cheltuiala domnitorului Carol I. Viitorul rege, atras de aceşti codrii minunaţi a vrut chiar să-şi facă o reşedinţă în zonă. O mică întâmplare însă i-a schimbat planurile şi a ales Sinaia.
Suntem în plin munte, pe un drum şerpuitor şi oarecum sălbatic. E drum forestier, dar accesibil. Pădurea de fag şi stejar acoperă parcă şoapte misterioase. Nu e foarte mult de mers.

DSC02868
Apoi, ca într-o poveste, ieşi din pădurea fermecată şi ajungi într-un loc luminos, în faţa unor porţi de fier înalte, unde pe o pajişte înflorită, întinsă, un lăcaş liniştit domină splendid înaltul cerului.

DSC02848
E extremă linişte. O duhovnicească stare de bine, rezonează cu tâmplele acestui schit tăcut. Sunt pelerini. Urcăm aleea împrejmuită de flori. Floarea albă a pomilor desăvârşeşte pioşenia, curăţenia.
Nu sunt decât două măicuţe aici şi părintele Ioachim. În biserică am găsit-o pe Măicuţa Varsanovia, o femeie cu  chip plăcut, la fel de luminos. Pictura este într-o stare de degradare avansată. Nu sunt bani pentru a fi restaurată. În splendoarea acestui schit, pare o împietate ca pictura să nu poată fi restaurată.

DSC02862
Măicuţa e aici de un an, a mai fost şi la alte mănăstiri, vorbeşte atât de frumos, încât îmi vine să nu mai plec de lângă ea. Are mâinile muncite.
La plecare o turmă de căpriţe, cu iezi jucăuşi care aparţine Schitului completează tabloul biblic.

DSC02870
Da, Schitul Cetăţuia e un loc frumos,luminos,liniştit.

Tabara de sculptura Magura                                                                     Tabara de sculptura Magura

DSC02897                                                                               Manastirea Ciolanu

Advertisements

Posted on May 2, 2015, in muntii buzaului and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: