Valeriu Şuşnea – pictură de anvergură existenţială

DSC02819

Miercuri, 22 aprilie a avut loc la Palatul Comunal Buzău festivitatea de conferire a titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Buzău.Manifestarea a început cu vernisajul expoziţiei personale a prof.dr.Valeriu Şuşnea, preşedinte al filialei Buzău a UAP, intitulată Simbol 55, Cetăţean de Onoare, dar şi Omul anului 2014, alături de Florentin Popescu.
Pictura lui Valeriu Şuşnea am privit-o în timp şi cu multă frământare, aş putea spune. Nu mă puteam decide asupra impresiei pe care mi-o lăsa. Poate şi pentru că îmi veneau în minte tot felul de alte picturi celebre, mă apropia pe furiş de marii pictori ai lumii. Tonul culorii mi se părea bulversant,dar, totodată, eram surprins în acea densitate a imaginii, aşa cum am simţit la Luvru.
Cu toate astea, pictura lui Valeriu Şuşnea este specifică, – tandreţea, misterul, uimirea, te fac să revii, să fii mai aproape revelaţiile artei …O pictură care m-a acumulat încet,dar sigur. O pictură de anvergură existenţială, i-am spus eu.

DSC02825
Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Buzău a fost acordat post mortem lui Dumitru Dan, globe-trotter, geograf, care a făcut înconjurul lumii pe jos începând cu anul 1910, alături de alţi trei colegi, toţi studenţi la Sorbona. Este înmormântat la Buzău, în Cimitirul Eroilor. A fost reprezentat de domnul Cristian Sîrbescu, nepot, care a spus câteva cuvinte despre acest îndrăzneţ om.
De asemenea, au fost lansate cărţi, Războiul aerian deasupra României 1916-1918, oglindit în memorii, jurnale de front, carnete de zbor şi rapoarte, autori Valeriu Avram şi Valeriu Nicolescu, Dr.Ing.Mihail Bălănescu. O istorie pentru posteritate.

Advertisements

Posted on April 25, 2015, in buzau and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: