Despre lucrul bine făcut

DSC02460

Am citit de curând cartea Pas cu pas, editura Curtea Veche Publishing, autor Klaus Iohannis. O carte care aspectează file din viaţa autorului, – de la dascăl, inspector, primar, la ipostaza de candidat la preşedinţie. Simplitatea e cuceritoare, se spune, şi acest volum o dovedeşte. O viaţă se construieşte pas cu pas. La fel şi o carieră, o comunitate sau chiar o naţiune. Nimic nu vine peste noapte, cel puţin nimic durabil şi statornic.
E un avertisment corect.Un adevăr. Cartea lămureşte pe cei care se întreabă cine este Klaus Iohannis, de unde vine, ce vrea să facă. Am o viaţă care poate părea banală,obişnuită.Excepţionalul,dacă despre asta a fost vorba vreodată, am considerat că ţine doar de ceea ce reuşisem să construiesc pentru comunitatea care îmi acordase încrederea.
Fără îndoială, este o carte cu tentă autobiografică. Klaus Iohannis şi-a petrecut copilăria pe Strada Cetăţii. Am crescut pe străzile vechi, din apropierea Centrului istoric. Nu cred să fie zid sau cotlon pe care să nu-l fi descoperit atunci. Întâmplările, evenimentele te prind. O viaţă trăita ca orice om, în care te regăseşti. Fără construcţii metaforice, abstracţiuni, dar foarte analitic şi sistematic. Autorul nu face parte dintr-o lume pe care nu o ştii, nu o cunoşti, nu o poţi atinge.Iar vacanţele petrecute la ţară , la bunici, unde…mergeam la câmp, la fân, îngrijeam animalele... sunt captivante.
Adolescenţa în comunism a fost ca oricare alta, apoi urmează şcoala germană, Liceul Brukenthal, universitatea din Cluj. Aici a cunoscut-o pe Carmen. Am trecut de pragul de 25 de ani de când suntem căsătoriţi şi acum cred că pot să spun că arta nu este de a te îndrăgosti, ci de a menţine dragostea pentru mult timp.
E povestea unor lupte câştigate… Sibiul fiind principalul reper în jurul căruia se înfiripă subiectul. Sibiul un oraş al culturii şi al culturilor. Cultura e un mod de viaţă în oraş, cu proiecte de bună calitate, nimic nu s-a întâmplat peste noapte, ci cu muncă, seriozitate.Mai ales că Sibiul a fost lăsat în paragină de fostul regim.
Face administraţie din pasiune. Când am ajuns primar…mi s-a spus că voi rezista numai câteva luni de zile, după care fie voi deveni corupt, fie mă voi înscrie într-un partid politic, fie voi renunţa la primărie. Nu s-a întâmplat nimic din toate astea. Sunt un om onest, care nu a făcut niciodată afaceri pe spatele primăriei... O spune cu tăria calmului, detaşare de interesele meschine, prioritar este interesul public nu cel personal. Votul cetăţenilor este esenţial.
Dragostea şi ataşamentul faţă de Sibiu se materializează prin fapte, proiecte,dinamismul investiţiilor, făcute pas cu pas. Aşa cum se face un lucru bine făcut. Klaus Iohannis nu ne promite o lume, ne arată o lume construită în oraşul natal din punct de vedere economic, social, cultural, turistic. Un oraş care a devenit Capitală Culturală Europeană în anul 2007.
Nu este pentru nimeni o noutate faptul că eu nu sunt un om care să vorbească foarte mult. O, câtă nevoie aveam de cineva care să tacă şi să facă…
În politica mare, Klaus Iohannis militează pentru un preşedinte mediator,corect,impotriva migraţiei politice, a trădărilor, respect pentru lege. Şi fără scandaluri.. De asemenea, abordează tema educaţiei, a sănătăţii, a religiei…înţelegând naţiunea nu în sens etnic, ci în sens civic, al ataşamentului faţă de o ordine constituţională, faţă de valori şi principii democratice. Cetăţenia şi nu etnicitatea reprezintă sursa apartenenţei la o naţiune.
Citeşti o carte fără suspiciunea neîncrederii, într-o lume în care eşti disperat din cauza corupţiei, a spaimei de minciună, a pesimismului viitorului, în care un om, un autor, un preşedinte spune că lucrurile trebuie făcute altfel. Adică bine.

Advertisements

Posted on November 29, 2014, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: