Toamnă literară la Conac

Istoria frapantă a conacului boieresc de la Cândeşti construit în secolul al XVI-lea este evocată de Gheorghe Petcu în lucrarea Conacul de la Cândeşti din Ţara Buzăului, mit şi realitate la care autorul a lucrat 8 ani,după cum spune,documentându-se în detaliu, cu pasiune,răbdare, şi intenţia de a reda frumuseţea istoriei, culmile ei plăcute sau zbuciumate, a neamului Cândeştilor,veniţi odată cu Basarabii şi sunt o ramură a lor.

O lansare inedită într-o atmosferă de toamnă, istorie, cultură, folclor şi multe personalităţi ale oraşului Buzău din domeniul politic,administrativ,cultural.    S-a intonat Imnul şi a fost un moment solemn.

A vorbit general de brigadă dr. Lucian Foca bucuros si emotionat,cum a mărturisit, desi nu sunt buzoian cunosc frumuseţile locului... Domnul Ovidiu Andrei,noul proprietar al conacului…mai mult decât o proprietate, e un punct de referinţă al culturii româneşti şi acest curs al său va continua

Victor Mocanu a relatat un episod în care s-a implicat înainte de 1989 când a venit într-o verificare fiscala la IAS -conacul având acea utilitate -, a văzut un tablou pe care l-a luat(?!) pentru a fi expertizat. Şi s-a dovedit a fi un original al lui Grigorescu.

Conacul nu este renovat, dar acum e însufleţit de tablourile lui Valeriu Şuşnea, care au o luminozitate specială, ale lui Gogu Iliescu, fostul proprietar al conacului,- lucrări din păr de capră şi lână,din cânepă,covoare ţărăneşti, ştergare din zona Buzăului, odăi cu aspect interesant.

E aer de toamnă cu tânjet după vremurile de la conac când Grigorescu, prieten cu moşierul Gogu Iliescu venea însoţit de Alexandru Vlahuţă, I.L. Caragiale şi alte personalităţi marcante ale vremii pentru a picta.

Toamna literară la conac a reînviat istoria, utilitatea. Restaurat – şi probabil se vor găsi resurse financiare – conacul îşi poate redobândi frumuseţea de odinioară, trebuie preţuit la valoarea lui istorică, culturală.

Lansarea de carte a fost o redeschidere a timpului, vremurilor,valorilor…

Conacul de la Candesti

Conacul de la Candesti

Ovidiu Andrei

Ovidiu Andrei

General de brigada dr.Lucian Foca

General de brigada dr.Lucian Foca

Preotul Mihai Milea ascultand Imnul

Preotul Mihai Milea ascultand Imnul

DSC02375

Advertisements

Posted on October 11, 2014, in cultură and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: