Castelul Corvinilor – sublim şi ameninţător

Castelul Corvinilor din Hunedoara  pare un  castel pierdut în timp – tenebros, rece, somptuos, ameninţător… A fost  construit de Ioan de Hunedoara în sec. al XV-lea şi are o istorie extrem de zbuciumată. Însuşi Vlad Ţepeş a fost închis aici.
În vârful unui turn un cavaler străjuieşte  cetatea.
Accesul se face pe un pod cu piloni masivi din piatră ce duc în albia râului Zlaşti.Intri pe o  poartă mare direct în curtea interioară unde se spune că aveau loc execuţii. Este într-adevăr, foarte incitant.Cetatea medievală Corvini are  o arhitectură gotică splendidă  -,ziduri groase, bastioane, acoperişuri din ţiglă…  Chiar ai impresia că te-ai întors serios în vremuri de demult.
Pe măsură ce treci prin coridoare, camere,temniţe,sentimentul se accentuează. În Camera de tortură  sunt reconstituite torturile  cu manechine, iar un fond muzical exprimă chinurile şi vaietele torturaţilor. Aşa trebuie să fi fost. Nu e reconfortant să vezi nici măcar reconstituirea. Scene dramatice ale vremurilor…Camera Dietei  are un aer de solemnitate, interesant e şi Turnul Capistrano,unde a locuit călugărul Capistrano, cu şemineu gotic…reconstituire cu domniţe şi cavaleri…terasa de artilerie,poduri, lucrări expuse de artişti, în rest multe camere goale… În Camera Domniţelor nu există nici măcar un scaun. Sunt puţine lucruri, documente. Fântâna săpată de câţiva prizonieri turci, adâncă şi plină de semnificaţie, pentru că prizonierii după ce ani în şir au săpat, nu au fost eliberaţi, ci executaţi.
Spre deosebire de Castelul Bran a cărui legendă despre  contele Dracula este estompată de  amprenta blândă şi plăcută a Reginei Maria,  la Corvini teama încă persistă.  Cu  toată frumuseţea stilului gotic.

P1030769

 

 

 

 

 

 

 

P1030738

 

 

 

 

 

 

 

P1030751

 

 

 

 

 

 

 

P1030753

 

 

 

 

 

 

 

P1030730

 

 

 

 

 

 

 

P1030733

 

 

 

 

 

 

 

P1030736

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Posted on August 20, 2013, in cultură and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: