Divina noastră republică

Agonia socială continuă într-un ritm dureros şi lipsit de orice viziune relativă.
Totuşi, depinde de unde priveşti această agonie. Peregrinând prin ţară, mi-am dat seama( a câta oară?) că trăim în Românii diferite –  unii ca în Infernul lui Dante, alţii ca  în Paradis.
Şi tot ni se pare că mai e ceva de aşteptat, îmbunătăţit. O aşteptare de 23 de ani cu  un bilanţ trist al nivelului de trai. Sărăcii au devenit tot mai săraci iar bogaţii tot mai bogaţi. Asta e reforma. Povara reformei a cazut pe  nevoiaşi,  ei trebuie să îndure, să plătească cel mai mult. Ei sunt permanent reformaţi. Corupţia nu. Dacă amărâtul are două pâini, îi laşi doar una, cealaltă trebuie să meargă nu la un  alt amărât, ci la corupt.
Nu, nu poţi să te mai trezeşti într-o asemenea republică săracă şi coruptă, falsă şi fără pâine. Nu mai poţi s-o întreţii, să ai încredere în ea. E alterată de minciună. E atâta circ, o comedie nu alta. Cu personaje ciudate, controversate,  împopoţonate, sătule de bine şi de bani publici, bârfind şi râzând fără noimă în public, de parcă publicul asta aşteaptă. Republica e uluitor de fantastică pentru neamuri, prieteni, funcţii… Restul…la reformă…Reforme făcute la grămadă, punându-se peceta şi pe oameni nevinovaţi, dar obligaţi să ţină în spate pe aleşii naţiei, afacerile, interesele, funcţiile şi averile lor.
Unde e reforma care să apere valoarea şi cinstea aşa cum s-a promis ? – nu întreabă nimeni, mereu reformă  ca să meargă statul bine. Statul fiind cine ? – nu, nu cetăţeanul de rând, el nu mai are stat, el e pe drumuri, împins afară din societate şi din ţară.
Şi nu ne oprim aici. Divina noastră republica nu mai e republică, ci doar o stare a lăcomiei şi corupţiei. Să fie oare ultimul mandat al republicii ?
Această mitică naţiune, dulcele neam şi plaiurile lui  se duc la vale…
Din păcate, adevărata reformă nu a venit… Nu încă.

Advertisements

Posted on July 29, 2013, in social and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: