Misterul trovanţilor

Ulmet este o localitate lângă Bozioru, în Munţii Buzăului. Aici există nişte pietre cu forme ciudate cărora li se spune trovanţi. Ca să ajungi însă la misterioşii trovanţi  trebuie să întrebi sătenii căci nu prea sunt  indicatoare.

În fine, drumul este pietros, îngust şi greoi. Din fericire, dintr-o căsuţă a ieşit un băieţel, care intuind unde vrem să mergem s-a oferit să ne conducă. Drumurile de munte sunt extrem de întortocheate aşa că fără sprijinul lui nu ajungeam la Babele de la Ulmet. Trecem printr-o poiană de poveste unde întâlnim primul trovant, masiv, tacut si linistit. Munţii par săpaţi în veacuri pe lângă care ne furişăm şi noi vremelnicii, căutând, scormonind natura de frumuseţi.

Micul ghid ne conduce sprinten pe o cărăruie, prin pădure. Urcăm, trebuie să ajungem în vârf, acolo unde este misterul. La un moment dat, în lumina soarelui vedem primul trovant. Are mai degrabă forma unei farfurii zburătoare căzute în pământ. Apoi, urmează o adevărată imagine SF –   sculpturi din piatră fascinante, încremenite într-o istorie tăcută – înclinate, înfipte în nisip alb,dar tare, susţinute parcă de o rădăcină puternică. Te plimbi printre ele, le atingi, dar nu poţi să le înţelegi. Se spune că  sunt pietre vii care se hrănesc cu nisip şi s-au dezvoltat în mii de ani, dar cine ştie ?

Privind trovanţii – stoici şi singuratici între aceste lanţuri muntoase, am avut o clipă senzaţia pe care am trăit-o la Piramide în Egipt – ca fac parte dintr-o altă civilizaţie.

Te urci pe trovant şi te legeni în timp. Guşti din toate măreţiile naturii, a legendelor şi chiar a fenomenelor ciudate.

P1030444

 

 

 

 

 

 

 

P1030475

 

 

 

 

 

 

 

P1030477

 

 

 

 

 

 

 

P1030476

 

 

 

 

 

 

 

Micul ghid

Micul ghid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1030448

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Posted on May 10, 2013, in buzau and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: