Negustorii lumii

Îşi pun haină  scumpă şi ne vizitează. Vin la noi cu idei de reformă, condiţii. Se aşează în divanele corupţiei căci şi ei au îngrijit-o, ţesălat-o, adăpat-o. Au, deci, toată râvna pentru ea. Ne farmecă cu plinul gândirii lor despre economie şi mai ales sărăcie, fac estimări pentru popor. Cum trebuie să muncim, cât să mâncăm, să învăţăm, să ne tratăm.Nu ai voie să nu te încadrezi în prognozele lor. Suntem o marfă mereu evaluată, fiecare individ trebuie să fie un fel de indicator de performanţă ca să existe. Nu ducem lipsă de astfel de lucruri, dar din păcate toate aceste estimări,reforme, integrări,nu au adus o viaţă mai bună. Au creat doar senzaţii – că ar fi bine –  şi o sărăcie mult mai mare.
Stăm la masa noastră strâmbă, fără picioare şi facem pe inocenţii –  unde e corupţia? S-o stârpim, chiar vrem s-o stârpim. În fine, vorba Ecclesiastului:” Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, si ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare”.
Nu vreau să trăiesc în această ţară ca o victimă a corupţiei, ci cu demnitate. Nu prognozat, măsurat mereu în cifre, taxe şi impozite, gâtuit de un viitor sinistru, pentru că avem un pretext:  criza…Criza s-o suporte cine a creat-o. Şi  o întreţine în continuare.
Culmea, se pare că răul cel mai mare nici nu a venit.Staţi aşa, va fi din ce în ce mai rău. Mai rău decât răul în care trăim acum. Ăsta e doar puţin din marele rău. Mai avem de făcut reforme, datorii de plătit, fiecare cetăţean e dator – de ce oare? Dar în divanele corupţiei e tot bine, frumos. Şi s-au înmulţit.
Din nefericire, trăim o viaţă a travestiului şi parcă nu ne vine bine. Să fim şi cu ăia şi cu ăia, dar în cele din urmă, după acest ritual ceremonios ne trezim cât de caraghioşi am fost renunţând la haina noastră.
Nu va merge. Nici acum nici în viitor. Negustorii ăştia sunt prea fermecaţi de arginţi şi resurse naturale. Vremurile negustoriei trebuie să se ducă. Dacă nu, exodul celor săraci şi disperaţi va continua.

Advertisements

Posted on January 29, 2013, in social and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: