Unirea, în graiul de la 1859

 

PRINŢUL GHICA,editura Cartea Româneasca,1982,1984,1986,autor Dana Dumitriu, e o carte pe care am citit-o şi recitit-o cu multă plăcere. Atât de bine scrisă, încât ai senzaţia că istoria se desfăşoară sub ochii tăi, te cheamă lângă ea. Un  extraordinar portret al unei epoci, al Prinţului Ghica, A.I. Cuza, abdicarea lui.
Prinţul Ghica, revoluţionar la 1848, exilat la Constantinopol, devenit bei de Samos,patriot,diplomat desăvârşit,  revine din exil pentru că are de construit o ţară. În lupta ideii de progres, de neam unit,  sunt şi alte nume mari – Rosetti, Alecsandri, Kogălniceanu, Brătianu. În plus,idealurile de la 1848   se cimentau mai mult…Iar N.Bălcescu nu trebuia uitat.
Românii sufereau de o mare nevoie de aşteptare.  A.I. Cuza  putea să împlinească destinul neamului şi să modernizeze ţara.Nu a fost nimic spontan, ci bine gândit, în contextul în care Principatele Române se aflau sub imperii, mai ales  imperiul otoman.
Istoria trebuie arătată chiar şi atunci când doare. S-a crezut intens în Cuza, a fost aşteptat de mulţime cu un entuziasm extraordinar, deşi alesul naţiei  intră în capitala Valahiei foarte posomorât. Şi a promis ca va fi un domn constituţional,fericirea naţiei române. Speranţă, patriotism,ardoare. O naţiune care vroia să iasă din despotismul oriental şi să se revigoreze, îndestulată cu reforme, multe reforme care să o scape de sărăcie, înapoiere… Se vroia demnitate naţională după veacuri de umilinţă.
Unirea fusese întemeiată, dar nu era suficient. Neîndoielnic, Cuza a avut meritul său istoric, dar a avut şi neîmpliniri. Domneau corupţia, mizeria, sărăcia, imoralitatea… “…colonelul Cuza, alesul naţiei,capătă treptat imaginea unui impostor”. Devine, în ochii unora colonelul unei iluzii.
„Ne îndreptăm cu paşi grăbiţi spre prăbuşirea constituţionalismului…Nici nu ne-am obişnuit bine cu democraţia şi prinţul vrea puterea absolută, regim personal!’’ spune Rosetti.
„…Dacă de secole n-aţi avut altceva de făcut decât să acceptaţi tiranii trimişi de alţii, de data asta trebuie să acceptaţi unul ales şi nu numit…Nu zău, mai bună este o dinastie care îţi dă periodic un produs mai mult sau mai puţin absurd, dar care inspiră respect măcar pentru coroana pe care trebuie s-o poarte…” completează lord Stanley. Brătianu vrea eliminarea lui Cuza şi aducerea unui prinţ străin.
Ghica e revoltat „…vrea să fie vodă şi în acelaşi timp să nu renunţe la niciuna din pornirile colonelului Cuza.Nu vrea oameni politici, vrea în cabinet prieteni, oameni de casă…” Forţează abdicarea lui Cuza, acuzat de autoritarism, iar în 1866 îl întâmpină cu speranţă la Piteşti pe Prinţul Carol, care va deveni Rege după ce reuşeşte să câştige un război, să facă din Principate o naţiune, un popor, un stat şi un nume- România.

Principele Carol a fost primit cu mare entuziasm. Va distruge abuzurile si va organiza tara, s-a spus.Căci foametea,dezordinea, corupţia pusese stăpânire pe ea.

Înainte de 1989 am avut privilegiul sa-l cunosc pe Prinţul Şerban Ghica,  unul din descendenţii  marii familii de domnitori,  într-o întreprindere – (era inginer, se ocupa de echipa de rugby). I se spunea Prinţul Ghica şi deşi ne aflam în plină perioadă comunistă, de dictatură,de schingiuire sociala, iar atmosfera într-o întreprindere era aşa cum era, acest om de o nobleţe aproape zeiască, era foarte respectat. Nu foarte înalt, vioi, galant,  şi foarte sfătos.  Îi plăcea să povestească… ştia cine este,de unde vine. Nu am auzit pe nimeni ironizându-l.  Sigur,  istoria de după abdicarea Regelui Mihai a fost zbuciumată şi pentru el, a făcut puşcărie, dar ura acelor ani parcă se mai estompase. Sau cel puţin aşa părea.

Azi nu mai avem nici idealuri, nici unire. Avem o ţară dezbinată,  corupţie şi cenuşa democraţiei. Mă simt frustrat că trebuie să trăiesc într-o lume fără idealuri şi fără puţin sacrificiu.

Advertisements

Posted on January 24, 2013, in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: