RUGĂCIUNEA lui Brâncuşi susţinută de Regele Naiului

Strângerea de fonduri pentru realizarea unei copii după RUGĂCIUNEA lui Brâncuşi a continuat, la iniţiativa Clubului Rotary, prin Concertul extraordinar de Crăciun susţinut de către Gheorghe Zamfir şi Taraful Ciocârlia, miercuri,26 decembrie, la Sala Consiliului Judeţean. Au participat sute de buzoieni,  receptivi nu numai la personalitatea marelui artist, ci şi pentru a contribui la adunarea de fonduri.
A fost un spectacol de mare forţă artistică, un adevărat regal. Din cântecul – ca o Ciocârlie a maestrului Gheorghe Zamfir ţâşnesc deopotrivă toate divinităţile –  dragostea de neam, valori, de românism. De altfel,  chiar din primele clipe,  a vorbit despre recuperarea unor valori –  sabia lui Ştefan cel Mare care se află la Istanbul, în Palatul Topkapi, Cloşca cu puii de aur aflată la Moscova şi altele.
Apoi,  ritmurile sublime ale naiului te absorb…Sunt un iubitor al muzicii lui Gheorghe Zamfir şi de fiecare dată îl redescoper prin cu totul alte simţuri, trăiri…
Cântă şi povesteşte. Dar ce ton de poveste… Prin întretăierile cântecului… şi suspine destăinuie credinţa revelată, care nu e aşa orice trăire şi nu o poate povesti complet, va scrie într-o carte; spiritualitatea poporului român – e convins că acest popor vine  din timpuri vechi,   am fost aici,  suntem o civilizaţie importantă şi asta se va vedea în viitor. Un artist fascinant care vorbeşte despre neam cu o dragoste desăvârşită. Cu speranţa că – Vom fi iarăşi ce-am fost şi mai mult decât atât. Fără patetism, când îl asculţi  într-adevăr îţi vine să plângi – şi nu de prezent, ci de tot neamul tău, de toată istoria lui şi jalea care l-a cuprins. Sublimul interpretării şi al confesiunii a ridicat sala în picioare de mai multe ori.Atât de pătrunzător era.
Dar Gheorghe Zamfir povesteşte şi despre marile succese din străinătate, anul 1972- a fost o revoluţie planetară..un tsunami... A dus cântecul Ciocârliei pe atâtea continente însoţit,fireşte, de cei din Taraf pe care îi preţuieşte foarte mult. Dar şi exilul, dorul de ţară,  ingratitudinea cu care a fost tratat. I-am cerut lui Ceauşescu un charter…dar nu a înţeles nimic.
Dincolo de concertul organizat în spirit de caritate, am cunoscut tristeţea şi durerea unui mare artist, care a cucerit lumea, a făcut-o să plângă…evaluat nu întotdeauna drept şi pe merit. 53 de ani de carieră în afară şi niciunul în ţară.
Din toată această poezie a naiului  lui Gheorghe Zamfir răzbate o mare credinţă. Credinţă care de altfel se manifestă şi în picturile domniei sale, expuse cu această ocazie.
Concertul a fost un mare succes, iar  spectatorii au încercat să-l recompenseze cu aplauze îndelungi, deşi vedeam în ochii unora că e prea puţin. Un concert într-adevăr extraordinar pentru RUGĂCIUNEA lui Brâncuşi şi nu numai.

Pictura live de Leonard Tuclea

Pictura live de Leonard Tuclea

 

 

 

 

 

 

 

P1030186

 

 

 

 

 

P1030194

 

 

 

 

 

P1030192

 

 

 

 

 

P1030201

Advertisements

Posted on December 29, 2012, in cultură and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: