RUGĂCIUNEA lui Brâncuşi

RUGĂCIUNEA lui Brâncuşi este o operă de artă  la care noi înşine trebuie să ne închinăm, dar nu în resemnare, tăcere, durere, aşa cum de altfel a fost creată pentru un ansamblu funerar din cimitirul Dumbrava – Buzău,  ci ca o apropiere de matca valorilor, a salvării lor. La  regăsire… Căci a  recupera valorile uitate, pierdute, ignorate, înseamnă a ne recupera pe noi înşine.
Balul Anual de Caritate organizat  de Rotary Club Buzău în seara de 7 decembrie a avut ca scop strângerea de fonduri pentru  realizarea unei noi copii a statuii RUGĂCIUNEA. Vechea copie – de o valoare esenţială, a fost furată, regăsită, iar furată. Prin proiectul pe care l-a iniţiat Rotary Club se intenţionează crearea şi repunerea acestui simbol acolo unde îi este locul.
Forţa magică a sculpturii lui Constantin Brâncuşi nu a i-a lăsat indiferenţi pe cei care au participat  la Bal – oameni de afaceri, politicieni, oameni de cultură. Au fost expuse spre a fi licitate obiecte de valoare istorică – litografia – Armata Română în Buda-Pesta, 1919 – adjudecată de Eduard Dumitraşcu, lucrări de artă semnate de pictori valoroşi – Valeriu Şuşnea, Gheorghe Ciobanu. De asemenea, copia unei viori Stradivarius, dar şi o şa, o maşină de scris, un samovar,  o  statuie în miniatură din ciocolată simbolizând RUGĂCIUNEA care a avut un efect deosebit;  bijuterii – cercei, coliere, pandative cu trecut istoric şi sentimental, la care, fireşte, doamnele s-au înghesuit cu pasiune şi şi-au achiziţionat o parte din ele şi multe alte obiecte.
RUGĂCIUNEA lui Brâncuşi trebuie să fie din nou acasă.

Ashok Dorairaja, Elena Radu, Dan Camer

Ashok Dorairaja, Elena Radu, Dan Camer

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Posted on December 11, 2012, in cultură and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: