Zbuciumul istoriei – Cetatea Doamnei Neaga

E o zi frumoasă de toamnă. Blândeţea şi culorile naturii atrag spre  explorare. Aşa că am plecat  pe Valea Nişcovului, în comuna Tisău – nu foarte departe de Mănăstirea Ciolanu, să vizităm ruinele Cetăţii Doamnei Neaga sau Mănăstirea Bradu, cum i se mai spune.
În această linişte a frunzelor arămii, tulburate doar de adierea uşoară a vântului, Cetatea pare încremenită în istoria şi zbuciumul celor câteva sute de ani. În prima clipă pare ceva de nepătruns. Zidurile sunt înalte, foarte groase. Turnurile din colţ arată consolidarea strategică împotriva inamicilor.  Poarta Cetăţii din lemn masiv este închisă.Nu se poate vizita, e ferecată. În cele din urmă, am  escaladat un zid ca să pătrundem în interior.
Ruinele par vii, învăluite într-o linişte ciudată. Păşim încet în curtea care ascunde  trecutul dramatic al doamnei Neaga şi nu numai. Însuşi Constantin Brâncoveanu s-a ascuns de prigoana  otomană. Da, totul pare dincolo de lume, în vremea când turcii dădeau năvală peste aceste meleaguri,iar Doamna Neaga trebuia să fugă, să se ascundă cu fetele ei de urgia lor. Biserica Sf. Dumitru construită pe la 1634 e închisă, dar se ţin slujbe uneori. Deasupra uşii sunt scrise slove pe care nu le-am putut descifra, sunt într-o altă limbă.  Spun oamenii de prin părţile locului că de aici, din interiorul bisericii pleacă un tunel foarte lung ce duce spre o altă cetate.
Pe jos un covor de iarbă primăvăratec, brazi, ce contrastează plăcut cu frunzele aurii ale toamnei. Din păcate, ruinele chiliilor sunt pline cu gunoi. Sunt şi alte ziduri într-o ruină completă. Ne urcăm pe unul din turnurile din colţ, încă se mai văd golurile de tragere. Un asemenea obiectiv istoric trebuie deschis, vizitat. Ne căutăm valorile pentru a le scoate la suprafaţă. Istoria e o lume care trebuie să încapă în noi mai mult.Nu avem o istorie pretinsă ca alţii, ci una cu urme şi sânge.
Soarele îşi filtrează razele în turnul cetăţii unde ne aflăm. În faţa bisericii o masă de piatră ca o masă a tăcerii. Lăsăm cetatea în lumina aurie a soarelui de toamnă, a zbuciumului ei adormit şi plecăm spre culmile şi pădurile Tisăului.
Pădurile Tisăului au o frumuseţe aparte, peisaj sălbatic, văi frumoase, pâraie- am găsit pietre cu scoici, urme ale Mării Sarmatice –  grădini,livezi… căprioare, veveriţe, mistreţi, urşi. Doar foşnetul frunzelor se aude şi cei trei câini pe care îi avem cu noi.  Pe aici trecea cândva un tren cu aburi.
Ajungem în Valea Corbilor,  ţinutul bursucilor – nişte găuri mari în pământ unde îşi au lăcaşul… Ieşim într-o poiană luminoasă unde culorile superbe ale toamnei învăluie  casele pierdute în zare. Câţiva ulii  zboară pe deasupra. Câinii sunt foarte agitaţi.
Locul merită studiul şi meditaţia. O istorie tăcută, prea tăcută a strămoşilor noştri, pentru că da, este a lor, noi trebuie să ne reamintim şi să nu fim indiferenţi. Ne putem opri o clipă pentru a reflecta, lăsa această lume despuiată de valori şi îmbrăcată fals cu prea mulţi bani.

 

 

Advertisements

Posted on October 30, 2012, in cultură and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Ma bucur ca te-ai gandit sa creezi acest blog.Citind Trecute vieti de Doamne si Domnite a lui C Gane mi-a starnit interesul Doamna Neaga.Am cautat informatii si imagini despre Doamna Neaga privind legatura cu Buda,jud Buzau.Abia aici am putut gasi imagini si minunatul tau blog.Pacat ca primaria Buda nu da niciun fel de istorie a locului.Ma doare sufletul ca in satele romanesti nu se trezesc localnicii tineri, si macar cate 1-2 sa se apuce sa faca un site cu istoria locului sau de bastina.Felicitari pentru blog si iti multumesc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: