Cât e Siriul de mare…

Valea Siriului este un ţinut care nu poate să nu-ţi atragă atenţia. Nu numai pentru că îl ştii din cântecele  unui mare artist, ci pentru că este într-adevăr frumos. Conturul munţilor se întinde într-un fel cu totul aparte, unirea sau despărţirea contururilor pare la un moment dat năucitoare, nu ştii în ce punct te mai afli. Splendoarea Siriului o afli la faţa locului, la baraj  sau în orice alt loc, totu-i pitoresc. Lacul de acumulare e de un albastru pur, curat. Siriul liniştit, cu crestele blânde,dar maluri abrupte,  pare o poveste din vremuri mitice. Se poate coborî spre lac printre făneţe. Se poate şi pescui sau prinde vipere dacă eşti pasionat.E nevoie de o trăire poetică la fel de angajată, nu doar de iubire de ţară… trebuie să fii în locurile calde şi blânde ale  neamului. Să te trezeşti cu el dimineaţa şi să-i vezi zâmbetul poate prea resemnat, dar cu credinţă în existenta lui pe aceste meleaguri divine.

Nu poţi să spui în gura mare cât de frumos ţi-e neamul, cât de mult îţi place umbletul lui,  iar zâmbetul  blând,  resemnat trebuie să fie într-o zi plin, demn, sigur pe el. Masivul Penteleu, cel mai mare masiv, al cărui vârf, uneori, iarna se poate vedea şi de la Buzău, pare  gânditor, străjuitor. Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund, lac periglacial, e ceva mai sus… se ajunge mai greu, dar efortul nu e în zadar.

Munţii Siriu te duc spre graţia divină. Cât de dezamăgită am fost, de pildă, în Grecia când am trecut  pe lângă muntele Olimp, unde  legenda spune că era lăcaşul celor doisprezece zei suverani. Nu am văzut decât un munte gol,  pământiu. Dezolant. Cum, aici au stat zeii? m-am întrebat.

Da, Siriul e un spectacol de culoare, de armonie, de cuvânt în care se leagă atâtea doruri şi neamuri ale aceluiaşi pământ. Ne jucăm pe lângă o căpiţă de fân pentru că trebuie să ştiu mai mult adevărul, să-l cunosc la el acasă. Şi să-l suflu în vânt…

Advertisements

Posted on August 28, 2012, in cultură and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: