Castelul Bran – cetatea de basm a Reginei Maria

Castelul Bran este o bijuterie medievală  care te fascinează şi incintă încă din clipa în care începi să-i  zăreşti  turnurile înălţate pe stâncă.  Datorită fanteziei scriitorului Bram Stoker castelul a intrat în legendă ca fiind al lui Dracula. A devenit loc de pelerinaj,mituri, folclor, senzaţii tari pentru amatori. Eu nu l-am căutat  însă pe Contele Dracula, ci pe Regina Maria.
Castelul Bran,  un alt loc de suflet al Reginei, reşedinţa regală pe timp de vară. În 1920 i-a fost donat pentru contributia la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. A fost amenajat, apoi lăsat moştenire Principesei Ileana, care a trebuit să plece din ţară odată cu venirea comuniştilor la putere. Stilul  arhitectonic, din piatră te întoarce în timp cu vreo şase sute de ani în epoca medievală.  Este, fără îndoiala, un monument istoric superb.
Cum intri în castel te întâmpină frumosul portret al Principesei Ileana. Apoi, începi să mergi, să aluneci printr-o aglomeraţie curioasă şi palpitantă pe scări, coridoare, camere. Aspectul este sobru,feudal, poate chiar sumbru pentru că îţi dă senzaţia de conspiraţie, luptă, refugii…Parcă auzi zumzet de arme şi armuri. Odăile  au forme ciudate, pereţi groşi, o scara interioară săpată în piatră, pridvoare.Multă istorie amestecată, artă medievală, armura unui cavaler… Reverberează istoria.
“Ce basm ar însemna să chem la viaţă un mic castel medieval, o adevărată poveste cu zâne” a declarat Regina atunci când l-a vizitat pentru prima oară. Şi l-a readus. A făcut din el un loc de suflet. În frumosul parc ce înconjoară castelul  Regina cobora şi scria basme pentru copii.
Toate grozăviile şi legendele sunt îndulcite de respiraţia Casei Regale… Camera Reginei, a Regelui Ferdinand, camera copiilor,salonul de muzică, biblioteca şi multe alte  obiecte – coroana, vaza cu crini înfloriţi… Sunt momente ale istoriei.
Turiştii, mai ales străinii căutau cu ardoare efectele, animaţi de ideea că acolo chiar a fost un vampir. Pentru turism probabil e bine, pentru istorie, îndoielnic.
Sigur, pare un loc cu senzaţii, dar create la propriu, la prezent pentru că atunci când se intră într-o cameră e o linişte ciudată, de parcă unii se aşteaptă să iasă cineva şi se uită cu emoţie în jur.  Tensiunea se măreşte datorită aglomeraţiei curioase. Atmosfera e destul de încărcată şi încordată de amatorii legendelor, dar şi amuzantă. Unii sunt convinşi că e castelul groazei, că bântuie vampiri.
Dar chipul Regelui, al Reginei te captează şi răstoarnă toate aceste efecte triviale. Nu, nu eşti într-un cuib de vampiri, ci într-un spaţiu însufleţit de Regina Maria cu personalitatea sa.
După ce România a pierdut Cadrilaterul inima Reginei a fost adusă de la Balcic aici, la Castel.Desigur, Balcic e plin de lumină, soare, apă, culoare, poezie…O vrajă. Acolo simţi că aparţine inima Reginei. Castelul Bran e altceva… Cel puţin acum. Mai rece şi mai puţin prietenos. Nu mai pare micul castel medieval,  povestea cu zâne a Reginei…

Nu, nu l-am căutat pe Dracula pentru că nu există, am căutat istoria adevărată. Mi-a rămas în imagine coroana Regelui Ferdinand… Coroana care are locul ei în sufletul României.
Chiar dacă legenda Contelui Dracula a creat faima, acest loc  rămâne castelul de vis al Reginei Maria.

Advertisements

Posted on August 15, 2012, in cultură and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: