Templul poeziei

Am revenit la Casa Scriitorilor din Neptun  după o pauză de câţiva ani.Intre timp, am avut alte drumuri de făcut, iar acum eram foarte nerăbdător să ajung.
Vila Zaharia Stancu – aşezată chiar pe malul mării – e loc de odihnă şi creaţie pentru scriitori. Aici se relaxează, inspiră, scriu. Căci nu poţi spune că nu te inspiri şi nu poţi crea. Grădina din faţa vilei cu pini inalţi, umbroşi, marea atât de aproape, încât pare că este la picioarele tale, te afundă într-o stare de visare şi dorinţă de a aşterne imediat câteva versuri sau idei.
Apartamentul e cu vedere la grădină şi mare, toate sunt de fapt aşa. Vezi marea în toate stările de linişte sau agitaţie. In miezul nopţii foşnetul ei parcă devine duios, tânguitor… Si pescăruşii…Un ţipăt de pescăruş este o poezie, dar şi un strigăt de ajutor.
Sunt în mediul meu, neagresat de nimeni şi nimic. Scriu si corectez Jurnalul. Il definitivez.
Zona e liniştită nu doar pentru că e privată – puţin mai incolo se află fosta vilă a lui Ceauşescu a cărei curte am vizitat-o după revoluţie -, ci pentru că are poezie. E făcută pentru poeţi, inspiraţie.Răsăritul e una din splendorile universului, soarele iese din mare ca o bilă de foc, apoi se dizolvă în nişte culori ireale.Orizontul capată nuanţe roşiatice, viorii, iar câte un pescăruş atras de acest miraj îşi înalţă zborul în infinit.
Când se lasă amurgul marea devine mai liniştită, albastră. Pinii din grădină par nişte soldaţi care apără templul cunoaşterii, al poeziei.

 

 

 

 

Advertisements

Posted on July 23, 2012, in cultură and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: