Revendicările politicienilor

Revendicările cetăţenilor au dus într-un timp foarte scurt la un alt gen de revendicări – cele ale politicienilor. Ce revendică aceştia? Revoltaţii din piaţă. A cui e piaţa? Care mai de care vrea să-şi asume piaţa de parcă aceştia ar fi venit pentru o anume clasă politică. Ii vezi cum se bat la televizor – nu de mine zice, ba de tine. Eu am curaj să mă duc între ei – tu ai? Le e jenă să recunoască ostilitatea populaţiei . Se ceartă pe soluţii. Care ar fi o soluţie, de unde o luăm? Păi, să nu se mai fure, da, s-a mai spus, dar nu oricine, dacă vine la putere poate stopa furtul. Trebuie oameni nepătaţi, curajoşi, care nu au vândut din această ţară nici măcar un fir de iarbă.
Cine vrea să-şi verifice încrederea să meargă acolo.
Astfel, timpul trece, totul curge. Banul se scurge mai departe în buzunarele unora, foamea în casele altora – adică la revoltaţii însuşiţi de politicieni. Sigur, nu de drag, ci de nevoi, pentru vot. Lăcomia şi setea de putere îi revendică căci e nevoie de această masă, nicio putere nu există fără mase.
Da, ar fi ceva de însuşit  din această piaţă – ideile, rezistenţa la frig pentru că e nevoie de schimbare. Piaţa nu trebuie interpretată după interese politice. Ar fi de învăţat dacă ar exista respect, dar mă tem că în sine unora nu este decât dispreţ, un imens dispreţ.
Propunerea eşuată ca piaţa să devină un fel de Agora ar fi fost bună dacă ar fi  avut sensul acelei adunări publice adevărate în care oamenii se adună, discută,  ca în Grecia antică. Dar mă tem că asta ar fi ajuns la nivelul unei pieţe de …zarzavat, unde fiecare îşi dă cu părerea, dar nu se întâmplă nimic, nimeni nu-i ia în seamă. Astfel, Piaţa Universităţii care înseamnă ceva pentru inima acestui popor ar fi devenit banală, fără sens, ceea ce ar fi fost extrem de păcat. Acela trebuie să rămână un loc de gândire liberă, democraţie, neocupată de corupţie, minciună sau banalitate.

Advertisements

Posted on February 4, 2012, in social and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: