Unde e statul ?

Statul e la ei. În buzunarele lor. În viaţa, în conturile lor. Acolo e statul. În pictoriale sexy…
Că statul a dispărut din viaţa cetăţeanului de rând, asta se vede clar prin închiderea şcolilor, spitalelor, a nivelului de trai. Cetăţeanului de rând nu-i mai trebuie stat, totul a devenit al lor, al familiilor, prietenilor. Cu putere dată de popor, dar împotriva poporului.
Cum recuperăm statul ?
Corupţia a devenit aproape dogmă. Presa, care îşi mai permite luxul de a arăta adevărul, a devenit ea însăşi neputincioasă în faţa acestui tăvălug al corupţiei  din ce în ce mai agresivă. Să mai vorbim despre definiţia statului, existenţa  lui într-o societate? E inutil în faţa unui popor veşnic gâtuit de frică, foame şi nedreptate. Gâtuit de intimidarea celor care îi conduc destinul, şomaj, venituri mici, credite, acei „cerşetori”  numiţi de un personaj  politic. Contradicţiile dintre corupţie şi popor, amplificarea abuzului au generat    o stare de spirit extrem de proastă, dar înăbuşită. Conducătorii pot dormi liniştiţi, nemulţumirea populară nu mai generează revolte sau revoluţii (doar dacă împrumutăm vreuna). Omul se împacă cu starea lui nenorocită şi se mulţumeşte cu primirea unei bucăţi de pâine de la biserică. Împingerea săracilor spre obscurantism, mii de oameni la moaşte, unde nu am zărit niciun politician…De ce politicienii nu au venit la moaşte?
Fireşte, mă întreb şi eu de ce după atâtea secole de creştinism încă există obscurantism. Întreb biserica unde e acea reformă morală propăvăduită, care ar fi trebuit să ducă la o regenerare socială? Care e rezultatul creştinismului? Oameni care se împing la moaşte sau vin să cerşească  la partid o bucată de pâine.
Ei bine ?
În condiţiile astea, totul va domni în continuare şi fără limite. Libertatea devine extrem de trivială atunci când eşti sărac.Săracul preluat de biserică sau de oricine altcineva care poate să-i ofere o firimitură.

Suntem o lume în …scăpare. Din păcate, la noi ideea de Wall Street nu a adus în stradă  decât vreo 50 de inşi.

Advertisements

Posted on November 5, 2011, in social and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: