A împărţi pâinea împreună

Simt nevoia, în aceste zile de vacanţă şi agonie socială, să  vorbesc despre un om de excepţie-părintele Mihail Milea de la Fundaţia Sf.Sava Buzău. Este preot, profesor,scriitor, cetăţean de onoare al municipiului Buzău din aprilie 2011. Un om aş spune providenţial pentru oraşul nostru. Un reper moral în care sper. Regăsesc în tot ceea ce face principiile creştinismului – iubire, toleranţă, fraternitate. Faptele domniei sale îl ţin aproape de orice enoriaş. Mihail Milea a construit Campusul pentru copii de la Bisoca, cămine de bătrâni în diferite comune, încercând să facă viaţa celor orfani sau neajutoraţi mai bună. Catedrala Sf. Sava de la Buzău pe care a ridicat-o cu trudă şi evlavie  este o bijuterie a spiritului creştin.

Ca autor de carte creştin filozofică vorbeşte despre traditiile creştin ortodoxe care azi nu mai sunt respectate datorită crizei morale, o criză care spune domnia sa porneşte de la criza credinţei religioase. “Pentru mulţi oameni, existenţa lui Dumnezeu nu mai este o problemă prioritară de suflet”. Însă, viziunea sa nu se opreşte aici. Umanismul, misionarismul, militantismul îl fac să meargă mai departe, alături de semenii pe care-i iubeşte foarte mult, pentru că rapacitatea a ucis orice umbră de toleranţă.

Activitatea sa culturală se îmbină cu religia, dragostea de neam, credinţa în românism, în valorile naţionale. De asemenea, se află într-o strânsă legătură de suflet şi dragoste cu fraţii de peste Prut.

În aceste vremuri de agonie socială, acest Om reuşeşte să adune alături credincioşi, atei, oameni cu orice altă viziune asupra religiei şi a lumii, să-i adune şi să împartă pâinea cu ei, căci credinţa într-un Dumnezeu mare şi unic te îndeamnă să acepţi pe oricine alături.    Fundaţia Sf. Sava de la Buzău nu este doar o atitudine, ci un manifest, interacţionează cu valori morale pe care trebuie să le susţinem. Părintele Mihail Milea şi-a creat o identitate, devenind un reper naţional. Fără patimă. Fără dogme. Doar un împătimit al iubirii de Dumnezeu şi a aproapelui său. Un om de o bunătate aproape absolută.

 

 

 

 

 

 

 

 

Galeriile de Artă Buzău, aprilie 2011,ceremonia de premiere a cetăţenilor de onoare ai municipiului Buzău. Creatoare populară Adela Petre, Părintele Mihail Milea, Elena Radu.

Advertisements

Posted on July 31, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: