Ce risc ?

În ultimul timp mă tot întreb care ar fi cea mai bună formă de guvernare. Comunismul, cu toate consecinţele lui, nu a fost bun, iar aşa-zisul capitalism începe să eşueze din exces de lăcomie, indiferenţă faţă de mase, egocentrism. Pentru mine acest capitalism instalat nu a avut şi nu are o formă reală de existenţă pentru că nu reuşeşte să genereze relaţii economice, de producţie, locuri de muncă care să ducă la un nivel de trai cât de cât decent şi prosper, la o clasă mijlocie de care este nevoie. E un capitalism isteric, bazat pe profit şi pe lipsă de valoare.

Dar ce să mai vorbim despre un capitalism care să aducă bunăstare când marile afaceri sunt făcute cu statul, totul se întâmplă la nivel de gaşcă, de împărţire a comisioanelor, a furtului. Capitalismul cu bani publici te face să te îndoieşti chiar şi de democraţie, aceasta poate genera dictatura capitalistă, mult mai gravă decât dictatura comunistă, căci aparent omul se bucură de  toate drepturile şi libertăţile.

Şi culmea neruşinării, cei  pentru care existenţa statului este un mare avantaj, aducându-le conturi uriaşe şi o bunăstare inuman de multă, ne vorbesc despre un stat care nu mai poate să protejeze masele, neputincios,chiar pe cale să dispară. Statul de fapt, a devenit nevolnic pentru că nu şi-a mai respectat adevărata existenţă – aceea de a fi în slujba poporului. Statul înseamnă popor, nu oameni politici trecători pe acolo. Altfel ne întoarcem la ginţi şi triburi.

Desigur, vorbind utopic, în viitor, şi într-o altă dimensiune a existenţei omului statul să nu mai fie necesar, dar asta este cu totul altă poveste. Ar fi bine să ajungem la acel nivel de conştiinţă încât să nu mai avem nevoie de legi şi oameni ipocriţi care să ne conducă. Eu, cel puţin, mi-aş dori să fie aşa. Dar până una alta, statul actual trebuie să aibă grijă de cetăţenii pe care îi reprezintă. O lege a revocării din funcţie a celui ales care nu îşi respectă  promisiunile făcute ar fi necesară.

M-am născut în Republica socialistă, venită din Republica populară adusă cu tancul sovietic, deşi se spunea că aceasta  “a luat fiinţă prin lupta dusă de popor în frunte cu clasa muncitoare împotriva fascismului şi imperialismului…” etc.etc. Ce risc în această stare de dezamăgire aproape cronică? Să nu mai cred în republică. Ce pot deveni ? Nihilist ? Anarhist ? Sau monarhist ?

Advertisements

Posted on July 26, 2011, in politic and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: