Ieşirea din Provizoratul istoric

          Motto “Îndemn la corectitudine administrativă şi responsabilitate. Dacă nu se termină circul politcianist, o să se termine pâinea, pentru prea mulţi dintre oameni”
            Am citit de curând o carte deosebită. Se numeşte Provizoratul istoric, autor Alteţa Sa Regală Principe Radu al României. O carte pe care am primit-o cu autograf cu ocazia lansării sale la Palatul Comunal Buzău pe 25 martie, de Buna Vestire.
            Înainte însă de a o citi, am ascultat discursul Alteţei Sale Regale, un discurs extrem de realist, profund despre societatea românească de azi, dar şi o rememorare a istoriei poporului român de când s-a constituit ca stat şi contribuţia regalităţii în acest sens. Sunt idei pe care le-am regăsit în carte. Sunt idei pe care unii nu le-ar găsi adecvate nu din ignoranţă, ci teamă. Teama e o mai veche problemă a noastră şi a reprimat mult din spiritul românesc. Ne este teamă de istorie de aceea am modificat-o, schimbat-o, anihilat-o. Nu am fost lăsaţi să ne cunoaştem şi să trăim istoria aşa cum a fost ea. Permanent a existat cineva care ne-a prezentat lucrurile la rang de adevăr cu totul altfel.
            M-am regăsit ca cetăţean român în expunerea ASR, revoltat de starea societăţii româneşti, instituţiile decridibilzate, statul român parcă a ajuns o joacă în mâinile cuiva.”România provizorie pot fi vindecată doar dacă societatea românească se mobilizează şi face un pas generos şi responsabil înainte”
            Acesta este adevărul, avem nevoie de mobilizare. Mobilizarea ar trebui conştientizată în mod convingător mult mai mult. Suntem un popor care deşi percepe adevăruri dureroase, se resemnează,aşteaptă să fie condus,îndrumat, iniţiat în spiritul revoluţionar. Asta e starea lui de nefericire.Şi eu vreau o Românie mobilizată, care să lupte împotriva acestei deformări statele, să revină la demnitate şi prosperitate.”Mercantilismul şi superficialitatea au adus mediocritate în spaţiul public, au instalat modele false, cu grave consecinţe sociale”. Sau : “În istorie când un popor nu mai poate îndura, când un sistem îşi umileşte proprii cetăţeni, când nu mai există demnitate şi nici speranţă, atunci se petrec marile schimbări. Pentru că viaţa fiecăruia dintre noi este făcută deopotrivă din idealuri şi din lucruri simple” Da, aşa este,  “ politica nu a servit instituţiile, ci le-a aservit”.
            Îndrăznesc să spun că Provizoratul istoric este o carte care merită toată atenţia şi aplecarea pentru ca în România să se schimbe ceva. Eu însămi mă simt în acest Provizorat şi as dori să ies, să trăiesc într-o Românie prosperă şi democratică.
            Vorbeşte ASR undeva în carte despre tinerii plecaţi peste hotare la studii care pot fi noii paşoptişti. „Sunt studenţii români de astăzi care studiază în străinătate şi care, precum paşoptiştii, oscilează între afecţiunea faţă de identitar şi nevoia culturală de igienă occidentală”. O, cât mi-aş dori o asemenea elită intelectuală! România să nu mai fie “ un mare orfelinat în care găseşti de toate.” Să regăsim demnitatea, respectul, dragostea de naţia românească. Şi cred că ne putem ataşa fără teamă de acest proiect – România Altfel. Pentru că fiecare dintre noi are nevoie de demnitate naţională, nu doar personală.

Foto: Scriitorul D.I.Dincă, ASR Principe Radu al Romaniei, Elena Radu

Advertisements

Posted on June 7, 2011, in politic and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: