Deşertul verde

Uneori simt nevoia să merg la ţară şi să ies în câmp. Să privesc şi să meditez. Poate chiar să prăşesc câteva rânduri. E un fel de a mă revitaliza, de a rămâne aproape de ceea ce înseamnă viaţa la ţară şi nevoile omului simplu.
Ţăranii vlăguiţi de muncă îşi iau sapele şi se urcă în căruţe. Sub un cer azuriu se aud doar glasuri de păsărele. Nu mai e nimeni şi pretutindeni o mare frumuseţe – culturi de grâu, porumb, lucernă, rapiţă, fasole, etc. Se întind ca un deşert verde pe care îl admir cu nesaţ. E scânteia de viaţă a poporului român, acest minunat sol roditor.
Nu cu mult timp în urmă, aflându-mă în Egipt am văzut  şi locuri sufocate de sărăcie şi mizerie.  Arabi  care pur şi simplu stau pe străzi,  înconjuraţi de deşert. Dar nu de un deşert verde, ci un deşert fără viaţă, nemilos… Atunci, ca şi acum mi-am dat seama căt suntem de binecuvântaţi cu acest pământ minunat în care ne refugiem ca să supravieţuim.
Problema e că, deşi nu avem deşert în jurul nostru, ne scăldăm într-o sărăcie ce pare eternă. Sărăcie numită mereu cu alţi termeni – cândva pentru că eram comunişti şi necompetitivi, alteori s-a numit tranziţie, criză… şi tot aşa.
Dar pentru că nu îmi pierd speranţa şi cred în renaşterea României, citez din Fiul din copcă: “Vedeam conturul României undeva, în fundul unui crater foarte adânc, iar deasupra, pe marginile lui, dansau înlănţuite maimuţe negre, înalte şi păroase. Dansau deasupra României înfundate… Deasupra României iubite… Numai că  acolo, în străfundul acela întunecat ea era verde. Toată România din prăpastie era verde…”

Advertisements

Posted on June 2, 2011, in social and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: